Снимка БулфотоСделката между Пощенска банка“ и Пиреос“ ще доведе до още

...
Снимка БулфотоСделката между Пощенска банка“ и Пиреос“ ще доведе до още
Коментари Харесай

Асоциацията на потребителите: Сделката между Пощенска банка и Пиреос ще доведе до още един монопол

Снимка Булфото

Сделката сред „ Пощенска банка “ и „ Пиреос “ ще докара до още един монопол. Това оповестиха от Асоциацията на потребителите.

Ето какво известие разпространиха те до медиите:

" Сделката сред „ Пощенска банка “ и „ Банка Пиреос “ евентуално ще докара до още един монопол в България. Затова призоваваме Комисията на финансов контрол и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да не утвърждават договорката. Анализът на комбинираните пазарни дялове по сегменти на двете банки, според възприетата от Комисията за защита на конкуренцията процедура демонстрира, че на пазара на корпоративно банкиране, те ще имат дял от към 12%. На жилищни и ипотечни заеми на физически лица пазарен дял от над 17%. В сегмента потребителски заеми на физически лица пазарният дял ще е над 10%. Това ще докара до нов следващ колос, следен от централата-майка на Пощенска банка в Гърция.

Затова ние имаме намерение да сезираме Европейската централна банка и Европейската комисия за договорката, която може да докара до монопол в България, с което да бъдат наранени ползите на потребителите.

След завършването на договорката, Пощенска банка ще заеме трето място по мярка на кредитния портфейл при предстоящ пазарен дял от над 12%. Към септември 2018 година " Банка Пиреос България " има активи от 1,7 милиарда евро, кредитен портфейл от 820 млн. евро и депозити в размер на 1,3 милиарда евро. След приключването на договорката, Пощенска банка ще има активи на обща стойност над 5 милиарда евро, капитал от над 600 млн. евро след реализирането на предстоящите синергии, доходи преди хранителни запаси и чиста облага в размер надлежно на над 150 и над 70 млн. евро.

Така общите пазарни дялове на трите най-големи банки в България трайно ще надвишават 40% и ще ръководят над 50% от активите на цялата банкова система, ще са отпуснали над 50% от заемите, ще са привлекли над 50% от пасивите и над 50% от депозитите. Особено мощна ще бъде концентрацията на пазара на жилищни ипотечни заеми – над 60%. При потребителските общият дял на банките в Топ 3 става над 60%, а при депозитите от семейства – над 60%. Делът от облагата ще доближи 70% от общата за банковата система.

За нас е притеснително, че трите банки могат да се схващат и да диктуват пазара. Например дружно да подвигат лихвите по заемите, което ще ощетява потребителите. При некадърност да ги покриват ще попадат в ръцете на събирачите на вземания - колекторските компании, които тормозят жителите. Вече има много случаи на някои от тези банки на трансферирани неприятни заеми към колектори.

Затова Комисия за защита на конкуренцията, КФН, ЕЦБ и Европейската комисия би трябвало да внимават с утвърждението на договорката, която ще бъде в ущърб на потребителите ".

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР